Är nikotinportioner bra för folkhälsan eller inte?

Det diskuteras fortfarande intensivt om nikotinportioner och deras påverkan på ett individuellt plan såväl som på samhället i övrigt. Så kallat vitt snus som är samma sak som tobaksfritt snus marknadsförs ju med argumentet att det kan hjälpa dig att sluta med tobaken som är skadlig för din hälsa.

Nikotinportioner är tobaksfria fast vi ska komma ihåg att nikotin tillverkas av tobak. Det betyder inte att det är samma sak att snusa nikotinpåsar som att röka cigaretter eller snusa det traditionella snuset. Många av de som väljer all-white snus gör det för att de vill sluta röka men behöver nikotinet.

Hos oss på XQS kan du ju välja nikotinportioner med både lägre och högre styrka. De kan vara en hjälp för dig som vill sluta röka såväl som för dig som vill sluta snusa snus med tobak. Vi har också nikotinfritt för dig som bara vill ha den goda smaken eller känslan.

Men hur är det egentligen med hälsoinsatsen? Vi tar en titt på några viktiga punkter att beakta…

Statistik för de som börjar med nikotinportioner

Med friska smaker av frukt, bär och andra inslag så är det lätt att få uppfattningen av att det är personer som inte sedan tidigare använt sig av nikotinprodukter som är intresserade av vitt snus. Men det finns faktiskt gott om statistik från tillverkare av nikotinportioner som visar att det i första hand är den som vill sluta röka som köper påsarna med nikotin och smak.

Vi kan också se att många som köper nikotinpåsar är ute efter en smak som inte är tobak. Det är inte sällan personer som har rökt eller snusat med tobak men som vill sluta med det. Smaker som påminner om friska frukter och bär lockar. Inte bara för unga tjejer som vi kan tro av samtalet som pågår i media.

Det finns givetvis ett intresse för nikotin och det både bland de som testat att röka och de som inte har gjort det. Detta gör att det aldrig är så enkelt att du kan säga att bara de som vill sluta med tobaksprodukter är ute efter vitt snus.

Striktare regler har införts för nikotinpåsar utan tobak

I augusti 2022 kom det nya regler för tobaksfria nikotinportioner. Numera ska det finnas en 18-årsgräns vilket ni också ser här hos oss på XQS i butiken. Vanligt snus har sedan 1970-talet klassificerats som livsmedel. Därmed har Livsmedelsverket skött reglering för snusprodukter.

När tobaksfritt snus introducerades på den svenska marknaden så fortsatte Livsmedelsverket med hanteringen även av dessa. Det var först år 2019 som de kom fram till att det inte går att klassa tobaksfritt snus som livsmedel. Det var det som ledde till en utredning.

De nya reglerna har inneburit bland annat:

  • 18 årsgräns
  • Märkning för förpackningar
  • Nikotinportioner ska kallas för snusliknande produkt

Det finns också ett förslag om att det inte ens ska vara lagligt att göra reklam för nikotinpåsar till personer som är under 25 år. Det finns en oro för att produkterna marknadsförs på ett sätt som gör dem attraktiva för barn. Tanken är ju inte att barn ska börja med snusprodukter oavsett om det rör sig om nikotinfritt eller inte.

Nikotinpåsar utan tobak är en insats för folkhälsan

Samtidigt som vi givetvis måste vara ärliga om att nikotin är beroendeframkallande så finns det en stor hälsofördel att vinna med produkter som bara har nikotin och inte tobak. Utan alla de skadliga ämnena som du finner i cigaretter och snus med tobak så är det många risker som försvinner.

Folkhälsan förbättras då vi kan utesluta sjukdomar som har konstaterats som en följd av rökning såväl som snusning. Detta är något som alla tycks vara överens om. Men i och med att nikotin inte är utan kritik så är det inte en enad front mot tobaksprodukter och för nikotinsnus.

Vad säger vetenskapen om nikotinets fördelar?

För att göra oss en bättre bild av de hälsofördelar som vi faktiskt kan få som individer såväl som samhälle av nikotinprodukter så bör vi också se lite på nikotinets fördelar. Det finns forskning om detta och det kan till och med vara så att nikotinfritt inte alls är den bästa vägen att gå för hälsans skull.

När nikotin intas regelbundet kan hälsoeffekter vara:

  • Viktnedgång
  • Minskad risk för Parkinsons
  • Minskad risk för Alzheimers
  • Mildring av depression
  • Mildring av ADHD
  • Stöd vid demens
  • Skydd mot sömnapné

Det är klart att det krävs mer forskning men redan nu finns det tydliga rön om att nikotin faktiskt kan ha positiva hälsoeffekter för individen. Om vi tänker oss att nikotinportioner leder till att folk fimpar för gott och slutar med snus med tobak så är det klart att det kan få en väldigt god hälsoeffekt på samhället i stort.

Hur ska vi se på att nikotin kommer från tobak?

Det här är en vanlig fråga för vi vill ju röra oss bort från tobaken för att få goda hälsoeffekter trots att vi fortsätter med snus. Ett bra svar på denna fråga är att nikotinpåsar inte är det enda “livsmedel” som har nikotin trots att det inte rör sig om tobak.

Visste du till exempel att även potatis har nikotin? Det här är ett naturligt förekommande ämne och vi har ju även så kallade nikotinreceptorer i kroppen. De kommer givetvis att reagera på potatis och andra matvaror som innehåller ämnet.

Med kunskap gör vi upplysta val

Fast det här betyder ju inte att vi kan strunta i att försöka förstå hur nikotin påverkar och vad ett beroende kan innebära. Även om det finns fördelar med nikotin så behöver vi se hela bilden för att fatta kloka beslut för oss själva och som samhälle. Åldersgränser för att få köpa eller få reklam om snusportioner utan tobak kanske kan fungera men spridning av kunskap till yngre kanske kan fungera ännu bättre.

Det går ju också att välja nikotinfritt snus!

Låt oss påminna om att det går alldeles utmärkt att välja nikotinfritt snus. Ingen tobak och inget nikotin här hos oss på XQS. Det här är snuspåsar som bara har de friska smakerna och som inte har ett spår av tobak. De kan vara ett bra val för den som tycker att snus är intressant och som vill sluta snusa, sluta röka och sluta med nikotin!

Trustpilot